Edirne Ömür Bilgisayar, Laptop Servisi, Gaming Kasa, Oyuncu Bilgisayarları...
SSD Menteşe Laptop Laptop Format Adaptör
Montajı Kasa Tamiri Servisi Bakımı Atma Jack Tamiri

 Faydalı Bilgiler

Laptop Orjinal Adaptör Kullanımının Önemi - Notebook Adaptörü ( Şarj ) Hakkında Genel Bilgiler 

Laptop Orjinal Adaptör Kullanımının Önemi - Notebook Adaptörü ( Şarj ) Hakkında Genel Bilgiler


Adaptör; şehir şebekesindeki 220Volt olan dalgalı (AC) akımı notebook için gerekli olan doğru akıma (DC) çeviren elektronik araçtır. Adaptörler AC akımı tam olarak DC akıma çeviremezler, yani bir osilaskopa baglayıp detaylı olarak sinyal çıkışlarını izlerseniz DC akımda gizlenen AC akımları görebilirsiniz. Adaptör AC akımı ne kadar düzgün bir şekilde DC akıma çevirebiliyorsa o kadar kalitelidir ve tabi ki buda daha kaliteli elektronik malzeme, daha üstün teknoloji ve daha fazla maliyet demektir. Piyasadaki ucuz ve garantisiz  adaptörlere iş görür gözüyle bakmayınız. Yani ucuz etin yahnisi pek hoş olmaz .

1- Eğer kalitesiz yada sıradan bir adaptör kullanırsam notebookuma ne gibi zararları olur ?

Notebookunuzun bataryasına ihtiyacından fazla yada eksik volt-amper yani watt gönderir ve buda bataryanıza direk gözle görünür zarar vermese de pil hücrelerine zamanla zarar verir, ömrünü kısaltır. Yani bataryanızı bozar. 
( Bu arada Volt x Amper = WATT işin elektronik formülüdür. )

2- Başka bir notebook adaptörünün ucu benim notebookuma uyuyor, kullansam zararı olur mu ?

Mutlaka notebookunuzun orjinal adaptörünü yada orjinale yakın muadil olanını kullanınız. Bilgisayarınızın altında yazan volt-amper-watt değerleri ile birebir aynı olan adaptörü kullanınız.
Aynı marka bile olsa uç girişi aynı diyerek farklı adaptörleri kesinlikle notebookunuza takmayınız. Volt- Amper değerlerinin 1 birim farklı olması bile beklemediğiniz sonuçlar doğurabilir. Örneğin; notebookunuzun aşırı ısınmasına sebep olabilir ve bu aşırı ısınma sonucu adaptörünüz ufak çaplı bir bomba gibi patlayabilir ve notebookunuza veda etmenize sebep olabilir ve size fiziksel aynı zamanda maddi zararlar verebilir.

3- Orjinal adaptör yerine muadil adaptör kullanmak ne kadar doğru ? 

Aslında orjinal adaptör demek; tam anlamıyla üzerine düşen görevi - işlevi yapabilen demektir. Yani sadece bir yerde ya da  bir marka adı altındaki ürün orjinaldir diye bişey söylemek açıkcası pek mantıklı değildir.
Eğer ki muadil olarak aldığınız adaptör, orjinali ile ayni volt-amper değerlerinde ise ve adaptörün asıl görevi olan AC - DC doğrultma işini tam olarak yapıyorsa güvenle kullanabilirsiniz.

 

4- Yeni bir adaptör aldım ve bilgisayarımı şarj ediyor, başka bir şeye bakmama gerek varmı ?

Volt-amper değerleri tam uyuşuyor, adaptörünüz anormal şekilde ısınmıyor, dikkatle dinlediğinizde adaptörden vınlama vb sesler gelmiyorsa içiniz rahat bir şekilde kullanıma devam ediniz.

5- Adaptörümü hangi ortamda ve nasıl kullanmalıyım ?

Adaptörünüzü kullanırken dikkat etmeniz gerekenler;

  1- Adaptörü mutlaka kuru, nemsiz, elektrik kablolarıyla dolu olmayan, manyetik alan olmayan, temiz bir ortamda kullanınız.
  2- Adaptörün kablosuna nazik davranınız. 
  3- Notebook adaptör girişine farklı cisimler sokmayınız ve temiz tutunuz. 
  4- Adaptör ucu notebooka takılı iken ucu sağa sola çevirmeyiniz, zorlamayınız.  Şayet yaparsanız uçtaki pinlerin kırılmasına sebep olabilir ve elektrik kaçağına sebep olabilirsiniz. Buda ya notebooka yada size zarar verir.
  4- Mutlaka topraklamalı priz kullanınız. Bu sayede hem notebookunuzu hem de kendi sağlığınızı güvenceye almış olursunuz.
  5- Adaptörün kablosu kırılmış veya kopmuş ise rastgele bantlama yapmayınız. Bu tarz durumlarda adaptör kabloları orijinal bir şekilde değiştirilmektedir.

NOTEBOOKU KESİNLİKLE BATARYAYI ÇIKARTIP DİREK ADAPTÖRLE KULLANMAYINIZ !
Adaptör tam doğrultma yapamadığı için notebookunuzun anakartına ve diğer bileşenlerine zarar verebilir.

Adaptörün içini açmayınız.


Etiketler: